Noční můra z Gočár street?

13. července 2015 v 0:35 | Bloud. Well Bloud.
Někdo sní o kraji, kde lítají pečení holubi sami do huby. Někdo sní o kraji, kde rostou na stromech jitrnice a pivo teče proudem. Já mám mokrý polštář pokaždé, když ve snech zavzpomínám na Hradec Králové. Město, které jsem jako studentka ochutnala skrz na skrz.

Už během prvních měsíců jsem si vytvořila hlavní tři páteřní trasy vedoucí od hlavního nádraží do školy. Párkovorohlíkovou, kremrolovou a zmrzlinovou. Než ve mně zmizel první párek v rohlíku/kremroli/zmrzlinu (směr volen podle aktuálního nachucení), už jsem stála před dalším hladovým okénkem/cukrárnou a tahala z kapsy desetikačku. A takhle až ke vchodu do školy a pak znovu při cestě zpět.

Není divu, že se mi dojíždění poněkud prodražilo a tak byl nejvyšší čas sbalit svých pět švestek a zásoby od maminky a přestěhovat se za mojí nejoblíbenější ženou. Ta mi během pár hodin všechno snědla a tak nám nic nebránilo v tom jít poznávat pohostinská zařízení. Po několika letech jsem přesně věděla, kde dostanu nejnadýchanější knedlíky (nádražka), nejkřehčí hovězí (In flagranti), nejnašlehanější šlehačku (Kafekára), nejdokonaleji prokombinovanou chuť kořenové zeleniny a smetany (U dvora), nejbrusinkovatější terč (Sportcafé) a nejbublinkovatější kofolu (U knihomola).

Letos jsem seznala, že s mým momentálně nejoblíbenějším mužem společně stolujeme dostatečně dlouho na to, abychom si mohli společně složit to nejlepší svíčkový puzzle na světě. A tak jsme vyrazili do Hradce...



...a dodnes nechápu, že jsme se neotočili už na nádraží. Legendární nádražka uzavřená, místo první párkovorohlíkové zastávky Mr. Baker po boku s Pizza stazzione a o pár kroků dál Ugova čerstvá šťáva. To nevěstí nic dobrého, pomyslely si mé chuťové buňky. A každý další krok směrem k centru jim to potvrzoval.

Místo hladových okének, pizza okénka, v lepším případě okénka s opočenskou točenou!
Místo mléčného baru CrossCafe!
Místo tradičních hranolek v gyros bagetě z Eliščina nábřeží list salátu!!!!
Místo tradičních hranolek rozšlapaných na chodnících ...čisto!
Místo legendárního okénka u černocha prodejna zeleniny Hrbek!
Místo stylové kavárny nestylové CrossCafe! Podruhé!
Místo pekáren, kde prodávali skrz naskrz promaštěné řízky, prodejna s názvem Bazalka!
V názvech restaurací takové protimluvy jako "Zdravá bašta".

To nevěstí nic dobrého, pomyslely si mé chuťové buňky. A čtení denních menu v jednotlivých restauracích (jedna z nejromantičtějších věcí, co může muž a žena společně dělat) jim to potvrdilo.

Jako první přišla na řadu restaurace Na Hradě, kdysi hradecká knedlíková velmoc. Když jsem se dočetla, že v denní nabídce je jen jedna omáčka s houskovými knedlíky a ještě si můžu vybrat jestli bych si snad radši nedala rýži, srdce se mi sevřelo úzkostí. Úzkostí, která se prohlubovala pokaždé, když jsme očima dojeli na konec jídelního lístku a tam na čestném místě, kde dříve bývala svíčková, trůnil losos. Ve špenátovém lůžku. Se smetanou. Úzkostí, která mě bohužel neprobudila.




 


Komentáře

1 agrrrefrit agrrrefrit | Web | 13. července 2015 v 2:58 | Reagovat

A bude hůůůůůř. Kde jsou moje dětské Pardubice, kdy mě s večerníčkem ukolébala kávová vůně a kousek přes ulici byl malý altánek s nejlepčejšíma bramborákama na světě?
Kde je Kolinskej nádražní-peronskej hamburgrář, z mého dojíždění na stření, co do housky narval takový oblohy, že jsem málem pusu neotevřela a zalil omáčkou "samuraj" která byla kari-pálivá (za 20Kč? A z toho samého období raní čokoloupáčky za 3Kč, které nebyly z tejden starých rohlíků, ale z čerstvých loupáků, které jen navrch přelili čokoládou a posypali kokosem?
Kde je Čáslavskej mléčnej bar? Kam zmizel tenhle kus mýho života, co mě krmil roky a roky dojíždění a kde jsem zajídala nejen radosti, ale i starosti a dokonce pár traumat???

2 Loretten Loretten | Web | 13. července 2015 v 8:00 | Reagovat

Jezisikristeee no to je tragedie, zas to zní jako kdyby za komunistu bylo lip. Globalizace je globalizace a bud sakra rada, ze tam ty Crosscafe jsou -> je to česká firma, tak se alespoň místním podnikatelům daří. A jestli chceš nádražní klasiku jak za komousu, tak jed do Prahy na Masarycku. Uzijes si do sytá.

3 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 13. července 2015 v 8:14 | Reagovat

Jsem rád, že v nádražní restauraci Braník mají stále vynikající smažený sýr.

[2]:
Nejde o kumunisty, jde o ducha hospod.
Žižkovské knajpy pláčou.
Snad jenom ta u Vystřelenýho oka třímá hrdě prapor pohostinství.

4 Miloš Miloš | Web | 13. července 2015 v 9:03 | Reagovat

Když ztratili pravidelnou zákazníci, kvůli které tam možná chodili i další, hned to šlo s nimi z kopce (s kopce) :)

Hradec Králové a Plzeň jsou dvě krajská města, kde jsem nikdy nebyl, nepočítám-li průjezd. A Gočárovy (a Kotěrovy) stavby si o to přímo říkají.

5 baruschkasf baruschkasf | E-mail | Web | 13. července 2015 v 9:05 | Reagovat

A není to jen s jídlem.
Jak si zvykneš třeba na novou značku kosmetiky, přestanou jí vyrábět.
Je to tak se vším.
Nutí nás lidi poznávat všechno nové a tvořit si nové a nové tradice.
Ale já bych taky raději ty staré a osvědčené :-(
Krásný článek...

6 userka userka | E-mail | Web | 13. července 2015 v 9:43 | Reagovat

Kvůli (díky?) svým chutím nemáš vůbec lehkej život, Bloude :)

[5]: Jo, to je pravda, s kosmetikou je to pořád dokola, jenže ta se ztratí navždy. U jídla je naděje, že ho někde znova budou mít dobrý.

7 psice psice | Web | 13. července 2015 v 14:51 | Reagovat

Jé, já jsem přes Hradec projížděla tenhle víkend a díky výluce ČD nás neminul kratší výlet do Tesca a zpět. A procházela jsem podobnými stavy příkoří a hlubokého rozčarování. Ještě bych zmínila hotel Černigov, kde byla dole za komančů proslulá restaurace, kam se chodilo za odměnu a za narozky, dnes, (nebo aspoň v neděli) zaplivaný asijský bistro. Pokrok nezastavíš!

8 Magdaléna Magdaléna | Web | 13. července 2015 v 20:27 | Reagovat

Bloude, je to všechno šílený. Dost se děsím toho, co se stane s mojim blízkoměstem, až odejdu. Co když zavřou tu jedinou  kavárnu, kde dávají pravou šlehačku? Co když se kavárnové okýnko s vývěsní tabulí a nejlepší obsluhou přestěhuje? Co když místo šťáv bude bubble tea? Nedej bože by mohli zrušit pizérii s houstičkama! No to ne!
.
Nebyla náhodou nejlepší svíčková tím, co mělo stvrdit to pravé ano?

9 Magdaléna Magdaléna | Web | 13. července 2015 v 20:35 | Reagovat

[2]: :*

10 Žena s moly Žena s moly | Web | 13. července 2015 v 20:51 | Reagovat

Ale no tak, neviděla bych to tak tragicky - Inflagranti pořád dobrý;o)

11 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 14. července 2015 v 22:21 | Reagovat

[1]: A pardubická nádražní hamburgářka je pořád na svým místě?:)

[2]: Já jsem teda v Hradci studovala v období, který s komoušema nemělo zas tolik společnýho ;)
Mléčný bar i Old England byly taky český firmy. A ač se název mléčný bar vyskytoval dříve po republice celkem často, chutnaly chlebíčky v Hradci, Praze, Plzni, Olomouci každý jinak. Což o kávě z Cross café asi říct nejde...

[3]: A zachovává si gulášek paní Zuzany pořád svou chuť?

[4]: No to rozhodně stojí! Ale kde se tam najíš, to nevím!:)

[5]: Ke kosmetice nemám takovou citovou vazbu, tak to ani nemám vysledované ;) Ale maminka se pořád rozčiluje, že dokud byla u nás v Bloudově nesériová drogérie, uměli jí tamní prodavačky se vším poradit. Od doby, kdy na jejím místě stojí Teta a hned vedle Rossmann akorát nadává :)

12 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 14. července 2015 v 22:30 | Reagovat

[6]: Jídlo za to nemůže!:)

[7]: Asijský bistro v Černigovu bylo obávám se první vlaštovka, protože tam bylo už v době mých studií...

[8]: To tedy nebyla!:) Ano bych byla schopná říct snad jen nad svíčkovou, kterou dřív vařili u Mrtvýho ptáka v Praze. Než se rozhodli změnit koncepci, místo nenahraditelnýho srnčího gulášku dát na lístek hamburgery, kuskus a lososa a vyměnit kuchaře, který se sice o svíčkovou snaží, ale je to asi jako když si já chci být za ženu a vezmu si podpatky..

[10]: Však jsme tam taky nakonec za 4 dny jedli 5x :)

13 agrrrefrit agrrrefrit | Web | 14. července 2015 v 22:35 | Reagovat

[11]: Nevím ale v Pardubkách na nádru žije kolík Ať se Picnu, protože takhle hnusný párky v rohliku jsem nikdy nejedla, ale pokaždý se zapomenu, nebo jsem tak hladová, že si ho koupím :-D Bléééh

14 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 15. července 2015 v 22:31 | Reagovat

Nostagické vzpomínky na mládí.  Ovlivněné právě něčím, na co rádi vzpomínáme. Když jsem jezdila do Olomouce na ekonomku, tak jsem si vždycky zašla do mléčné jídelny  na puding za 2,50 Kčs. Čokoládový (tedy spíš kakaový) na něm trochu tekuté čokolády, kopeček šlhačky a jedna višnička. Určitě jsem od té doby jedla lepší, ale ta vzpomínka na školní (tedy nádstavbová) léta je tím daná. Se švagrovou na to vzpomínáme občas.

15 Karol Dee Karol Dee | Web | 17. července 2015 v 19:18 | Reagovat

[13]: Živí Aťsepicnu? Tak to si někdy zajedu do Pardubic. :D

16 Miloš Miloš | Web | 17. července 2015 v 22:02 | Reagovat

[11]: Nasytím se duchovní potravou :)

17 mengano mengano | E-mail | Web | 18. července 2015 v 16:44 | Reagovat

Máš moje sympatie za to, že důležitým bodem tvého života je jídlo. Tak to má být:)

No jo, taky nostalgicky vzpomínám na hospodu U města Vídně, kde bývaly takové bašty, až se mi dělaly mžitky před očima. Dnešní jestřábi z hygieny či veteriny nebo nedejbože zemědělské inspekce by ovšem považovali za nutné rozdat pokuty a zařízení uzavřít. Kdo to kdy viděl ohřívat guláš, že jo. To je přece útok biologickou zbraní na bezbranné lidstvo.

Právě v nebetyčné buzeraci ze strany různých pitomých byrokratů hledej jádro pudlíka. Koho by to bavilo... tak holt jsou na jídelních lístcích "bezpečné" variace na jedno téma.

18 Dragell Dragell | Web | 20. července 2015 v 16:58 | Reagovat

Protože ke mně poslední dobou chodíš jen rýpat a už mě to nebaví :)
Prostě si tam budu dávat fotky z internetu, nemusím vše ilustrovat vlastními. Stačí ti to jako odpověď? Nebo se ještě stokrát zeptáš u všemožných článků? Zkus se chovat dospěle.

19 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 20. července 2015 v 18:23 | Reagovat

[14]: Já vás tak chápu!:)

[17 A přitom nejlepší guláš je třikrát připálenej... Toho se bez ohřívání nedosáhne!

[18]: Snažím se tě vyburcovat k lepším výkonům. Přijde mi, že máš na víc než psát články, který už byly napsaný bambilionkrát, sic v jiným slovosledu a v autorským klubu bych uvítala větší osobní přínos ;) Což samozřejmě není jen o fotkách.

Mazání komentářů a blokování IP adresy ti přijde dospělejší?:)

20 surpan surpan | E-mail | Web | 20. července 2015 v 20:58 | Reagovat

Jéje, úplně jsi mi připoměla, jak jsem ještě na střední ve Valašském Meziříčí šel na vlak domů, po týdnu na intru. Měl jsem obrovský hlad a jediná možnost byla taková putika na konci nádraží. Bál jsem se tam vůbec čehokoliv dotknout, ale cesta domů byla na tři hodiny. Paní vytáhla ze skleněného pultu hamburger, který mi hodila i se sáčkem a tatarkou do mikrovlnky. Byla to hrůza, sáček jsem si musel sloupnout z bulky. Na tohle taky asi nikdy nezapomenu :-D

21 Krutomyval Krutomyval | Web | 23. července 2015 v 3:36 | Reagovat

s "momentalne nejoblibenejsim muzem" - chvalim za stridmy realisticky pristup. tak to ma bejt.

22 takze-asi-tak takze-asi-tak | E-mail | Web | 28. července 2015 v 20:28 | Reagovat

Ty bláho, najít místo, kde se člověk pořádně nají, je čím dál tím těžší, že? :o

23 Opica Opica | Web | 31. července 2015 v 11:48 | Reagovat

A Mexitu nebo Il-Toro Bloude znáš? Minule jsme tam měli panenku se slaninou ve švestkové omáčce, ale ty knedlíky mi občas taky chybí. A Cross Kafe jsou v hk tři a chystá se od září čtvrtá. U nás se tam chodí učit Bárbíny, přijde mi to jako česká (o chlup lepší) verze Starbucksu. Mě čeká v Hradci poslední studijní rok :)

24 Sentencia Sentencia | Web | 28. srpna 2015 v 13:10 | Reagovat

Ach Hradec... moje poslední návštěva tohoto city proběhla tuto středu, když jsem zavítala do místní nemocnice na neuorologickou pohotovost, kde mě napíchli na kapačku s konstatováním do mrtě zablokovaných zad. Nic moc poetického... :) Na to, jaký to mám sem kousek, se tu zase tak často nevyskytuju, když nepočítám návštěvy Cinestaru.
A i tak jsem si stačila všimnout, že se od dob i mých studií ledacos změnilo. Jen Knihomol je držák, který snad tak brzy nezklame. A Kafekára údajně taky funguje dál :)
Holt - časy se mění... někdy bohudík, v tomto případě spíš - bohužel ;)

25 Kosma Kosma | Web | 2. září 2015 v 22:43 | Reagovat

No jo no - stárneš - stáváš se pamětnicí! :-) Já zas na střední přesně věděla, že než v Brně zdolám trasu nádr - Svoboďák, uvalím za párek v rohlíku, buchtovitou porevoluční pizzu a bramborák minimálně kilo! :-) A opočenská točená je úplně zlatá, snad nejlepší zmrzka! Tady se točí strašné hrůzy ze ztužených tuků - brrr!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama