Italská domácnost

8. března 2015 v 23:52 | Bloud. Well Bloud.
S kým se dobře jí, s tím se dobře všechno. Uvědomila jsem si kdysi. I díky mému momentálně nejoblíbenějšímu muži. Kachnička na medu. Svíčková na smetaně. Moravský vrabec. Pečené vepřové koleno. Ach. Ještě teď se mi na rtu zaleskne slina dojetí, když na společné večeře zavzpomínám. Knedlíkové mimikry mu ale vydržely přesně do doby, než jsme se sestěhovali.

A pak to začalo. V ledničce se objevil parmazán. V poličce olivový olej. Parmazán se z ledničky přemístil na rizoto. Olivový olej na pánvičku. Chtivé pohledy dříve směřované na mé pozadí na květináč s bazalkou. Smyčka ze špagety se mi nad zmlsanou tlamičkou začala ocitat čím dál častěji.

Až jednoho škaredého letního dne, zatímco moje ledviny hořely a chořely, Egoped zneužil situace a byt "provoněly" lasagne. Místo aby mi po vzoru staré paní Bloudové snášel modré z nebe a to nejlepší z krávy do silného vývaru, běhal půl dne mezi Italem v kuchyni a mixérem/sporákem/troubou. V tu chvíli se mi udělalo jasno. Nemám doma českého Honzu, ale Dona Tortelliona.


Muže, který nabírá barvu zralého rajčete a supí jak papiňák po okraj naplněný boloňským ragú, kdykoliv se mi podaří prohřešit proti italskému gurmánskému bontonu. Třeba když:


...se ofrňuju nad přítomností syrových vajíček v tiramissu.

...ponížím parmazán a vyvýším eidam třicítku.

...navrhnu přidání několika stroužků česneku, protože je potřeba přebít tu odpornou chuť bazalky.

...rozlámám špagety před vařením na malé kousky, abych je následně nemusela pracně namotávat na vidličku.
..prohlásím, že olivový olej smrdí.

...používám kečup místo drcených rajčat.

...místopřísežně deklaruju použití olivového oleje v servírovaném jídle, přestože je lahev stále v neporušeném obalu.

... se pobouřím nad tím, že Don Tortellione nepoužil k výrobě pravého italského rizota rýži Clever.

...nabídnu k výrobě smažáku plátkový sýr se slovy "však ono se to stejně speče dohromady"

...zařadím příklad se smažákem do článku o italském jídle.


 


Komentáře

1 Bára Bára | E-mail | Web | 9. března 2015 v 7:59 | Reagovat

Jéje, co já bych za takového chlapa dala :-D
Ten můj vařit neumí, ale vytrvale mi nápadně i nenápadně naznačuje, že moje touha po tom, naučit se výše zmińované risotto, je sice zajisté chvályhodné, ale už bych se kurňa mohla naučit ten guláš!
K Vánocům proto dostal blbuvzdornou mužskou kuchařku a uvidíme, kdy se k tomu guláši dopracuje ;-)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 9. března 2015 v 8:35 | Reagovat

Vše dokážu odpustit, kromě toho kečupu.
To je americké zlo.

3 Čerf Čerf | E-mail | Web | 9. března 2015 v 8:37 | Reagovat

Skvěle popsané! Taky se prohřešuji proti spoustě pravidel, takže řadě bodů rozumím :-)

4 userka userka | E-mail | Web | 9. března 2015 v 9:22 | Reagovat

To lámání špaget vůbec nechápu a nemůžu ani vidět :D To si rovnou můžeš uvařit třeba penne.

Co bych dala za to, aby mi někdo vůbec vařil! Jó, co máme, toho si nevážíme, co nemáme, to bysme chtěli.

[1]: Kterou kuchařku konkrétně? :)

[2]: Ten mi taky vadí. Uvařím skvěle ochucený jídlo, přijde bratranec a nakydá si na to tunu kečupu, takže nejenom že už vůbec nezáleží na tom, jestli to jídlo bylo dobrý, ale navíc ho má hned studený.

5 Egoped Egoped | E-mail | Web | 9. března 2015 v 9:36 | Reagovat

Zapomněla jsi dodat například to, že ti vůbec nevadí vařit půl kila těstovin v půl litru vody!

6 eazi eazi | Web | 9. března 2015 v 9:39 | Reagovat

Jsem taky milovník italské kuchyně. Docela ho chápu viz. ponížení parmazánu, olivový olej, nenávist ke kečupu a lámání špaget. Nesnáším polámané rozvařené slepené špagety. A dobré rizoto opravdu nejde dělat z každé rýže. ;-)
Na druhou stranu, smažák z plátkového sýra už jsem udělala taky a nebyla to až taková prasárna. :-D
[4]: Přesně! Za takové "dochucování" bych ho vzala pánví po hlavě, ať už se jedná o bratrance, sestru, přítele nebo prezidenta zeměkouule... ;-)

7 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 9. března 2015 v 9:51 | Reagovat

[1]: To si přímo říká o výměnu partnerů!:)

[2]: Ale taaak dobrý...

[3]: Alespoň někdo!:)

[4]: To můžu, ale vařit ve dvou hrncích mi neprošlo!

[5]: Je to rychlé, je to levné, je to ekologické...

[6]: Ale prosím tě!:) Kečupem ředím svou proslulou boloňskou omáčku pravidelně v poměru 1:1 a přesto to nikdo (Egopede, teď to nečti) nepoznal!

8 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 9. března 2015 v 9:51 | Reagovat

[7]: Konec konců, možná právě díky kečupu je taaak dobrá:)

9 Ježurka Ježurka | Web | 9. března 2015 v 13:59 | Reagovat

Tak jsem se upřímně zasmála. Kečup mi nějak nevadí, ale taky ho nemusím na tuny. Zato manžel, ten si dokáže nakydat kečup i na suché brambory.

10 deina-b deina-b | Web | 9. března 2015 v 15:45 | Reagovat

Don Tortellion? To jsem ještě neslyšela... Bravissimo! Mně se už naprosto přejedla italské kuchyně, protože moje mamka i taťka (který je zamilován i do mexické kuchyně) Itálii prostě milují... Nenávidím, když se na mě ostatní koukají, když jím špagety - vypadám děsně a proto tě chápu s lámáním. Prostě perfetto článek !:)

11 Magdaléna Magdaléna | Web | 9. března 2015 v 19:27 | Reagovat

Kéž bych jednou našla někoho, kdo by akceptoval utratit za "kus sejra" třeba 100 :D

12 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 9. března 2015 v 19:32 | Reagovat

[10]: A taky od toho máš vždycky umatlaný celý obličej?:)

[11]: Ty vogo, to je ženská! - ozvalo se právě z kuchyně :)

13 Sugr Sugr | E-mail | Web | 9. března 2015 v 20:09 | Reagovat

Ono si nevybereš. Můj AP umí vařit líp než kdejaká věhlasná kuchařka. Když jsem u něj na návštěvě vařím já. Říká, že sní všechno. Takže..., kdybych mu na talíř dala něco nepoživatelného - sní to stejně.
Asi bych brala toho tvého "itala"!:-)

14 Miloš Miloš | Web | 9. března 2015 v 20:33 | Reagovat

[5]: Tomuto nerozumím, něčeho je tam málo nebo moc? (Já vůbec nevařím.)

Ta strava je určitě kaloricky a z hlediska správné výživy optimální, ale jestli potěší, je druhá věc.

Připomíná mně to dobu, kdy se v našem zemědělství začaly aplikovat optimalizační metody.
Experti stanovili nutný obsah látek v krmných směsích a podle matematického modelu se z krmiv na trhu hledalo takové složení krmné směsi, které by při daných cenách vstupních krmiv minimalizovalo náklady za jejich nákup.
Všechno bylo skvělé, krmné směsi obsahovaly potřebné látky, jenže krávy bučely a se servírovanou stravou nebyly spokojené. Později se zjistilo, že byla málo objemová.
Nějaký expert pak vymyslel, že by se kravám do stravy mohl přidávat polystyren, aby se jim naplnila břicha. Další zlepšovatel si všiml, že polystyren prochází trávicím traktem krav nedotčen a mohl by se z kravských výkalů separovat a znovu přidávat do stravy.

Dobrou chuť :)

15 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 11. března 2015 v 13:17 | Reagovat

[13]: A proč nevaří on?:)

[14]: Podle mě je tam všeho akorát, podle Egopeda a návodu na sáčku je tam málo vody.

S polystyrenem v břiše už nebučely?:)

16 paralelnisvet paralelnisvet | 11. března 2015 v 13:42 | Reagovat

haha, to je veselo :)) asi není moc žen, co by vyměnilo špagety od "vlastního" itala za pečený koleno...ale možná se pletu :)

17 Sugr Sugr | E-mail | Web | 11. března 2015 v 17:30 | Reagovat

[15]: /13/ No protože říká, že když tam má u sebe zrovna dceru (30letou), která mu uvaří i navaří do zásob, nebo mě (ambulantní přítelkyni-(AP) na návštěvě, která také uvaří, když tam zase není o některém víkendu ta kuchařka č.1 (dcerka)- že přeci nebude vařit, když na to má nyní 2 ženské. :-( nebo :-) ??
Je to složité ty pozdní vztahy, viď?:-)

18 bludickka bludickka | E-mail | Web | 13. března 2015 v 16:13 | Reagovat

Špagety, olivový olej, bazalka, rajčata, parmazán, syrové vajíčko...hmmm.. to je něco pro mě :)
S tím plátkovým smažákem jsi mě dostala... to by mě nenapadlo :D :D Ale něco na tom bude. Já jsem jednou vyjela na R., když jsem si od něj objednala sýr, abych si ho mohla nastrouhat na hranolky a on mi přinesl plátkovej... :)

19 userka userka | E-mail | Web | 13. března 2015 v 17:09 | Reagovat

[18]: Udělat z plátkovýho sýru smažák by mě taky ani nenapadlo, ale strouhám ho běžně, když nemám bloček ;)

Jinak ty si sýr strouháš na hranolky?! Já je teda skoro nejím a už vůbec jsem je nikdy neměla takhle, ale ještě o tom snad neslyšela! Kromě příhody, kdy si bratranec chtěl objednat hranolky se smažákem a kečupem a řekl: "Hranolky se sýrem a kečupem." A číšník mu donesl právě hranolky pokapaný kečupem a navrch byl nastrouhanej sýr! Bratrancovo výraz nikdy nezapomenu :D

20 Elis Elis | Web | 14. března 2015 v 8:05 | Reagovat

Láska prochází žaludkem, většinou se tím míří na ženu jako na kuchtičku, ale když umí vařit muž je to vynikající, brala bych takového chlapa, všemi deseti, ale nikdy jsem na schopného muže v zástěře nenarazila...

21 Silwiniel Silwiniel | Web | 14. března 2015 v 14:37 | Reagovat

Hm, já mít takovýho Dona Tortelliona doma, tak si mlaskám :D Na Českou kuchyni mě tak moc neužije, knedlíky nejím, zato takové lasagne a špagety...mňam!

22 Kika Kika | E-mail | Web | 14. března 2015 v 22:44 | Reagovat

Takové prohřešky! o.O. Skoro až bych chtěla napsat, že začínáš konkurovat být lepší jako jablko, skoro jako hruška, skoro jako Láďa Hruška :D

23 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 15. března 2015 v 12:19 | Reagovat

[16]: Podle komentářů to vypadá, že máš pravdu :) Zákon schválnosti asi :)

[17]: Ten se teda má :)

[18]: Sýr jako sýr :) Akorát nedoporučuju smažák z jednoho plátku. Vyzkoušeno :)

[19]: To se prodávalo v Hradci v hladových okýnkách :)

[20]: Tak je nech vařit bez zástěry :)

[21]: To by si s tebou taky zamlaskal :)

24 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 15. března 2015 v 12:21 | Reagovat

[22]: Bída z lidí Hrušky činí :)

25 N.O.P. N.O.P. | E-mail | Web | 18. března 2015 v 14:36 | Reagovat

Dobrý den,
předem se omlouváme za potíže.
Prosíme o návštěvu našeho webu neoficialniochranciprirody.blog.cz bojujícího za přírodu.
Za každé vyslyšení prosby srdečně děkujeme a doufáme, že nám pomůžete šířit tuto zprávu dál.

S přáním příjemného dne
N.O.P.

26 Teeda Teeda | Web | 18. března 2015 v 23:36 | Reagovat

Jej... ale takovýho Dona bych já tůze ráda půjčila. :)

27 Egoped Egoped | E-mail | Web | 19. března 2015 v 12:33 | Reagovat

[11]: [13]: [18]: [20]: [21]: [26]:

Tak vám, milé dámy, úctivě děkuji a pokud váš zájem bude trvat i nadále, čekám vás na každoroční soutěži ve strouhání parmazánu a festivalu domácí výroby těstovin v jednom! :)

28 vencisak vencisak | Web | 19. března 2015 v 13:51 | Reagovat

Jee, Bloude, to máš ještě dobrý... lepší, než když je tvoje polovička vege... to byl pro mě kulinářský šok. Ale zvykl jsem si a dokonce už umím uvařit i množství vege jídla. (Maso jím na tajňačku aspoň v menze :D)

Jinak kečup je hnůj, pokaždé si vzpomenu na majdu kamaráda na kolejích, rozvařené těstoviny, zakvrdlané vejce a kečup, dodnes se mi z tý šlichty natahuje.

29 vencisak vencisak | Web | 19. března 2015 v 13:55 | Reagovat

Jinak je mi tě líto. Česká kuchyně je mnohem zajímavější než italská, jen ten dnešní svět její kvality nedokáže ocenit. :)

30 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 19. března 2015 v 18:37 | Reagovat

[28]: Já se s vegetariánem nemohla o jídle ani bavit, natož společně vařit!

A jako moment, já tě mám zaškatulkovanýho jako příznivce těstovin a dalších italských serepetiček...

[26]: Asi si otevřu půjčovnu, za symbolický poplatek..:)

31 Miloš Miloš | Web | 20. března 2015 v 21:48 | Reagovat

[15]: Znám to jen z druhé ruky, proto nevím. Ale asi se to neujmulo, víc jsem o tom neslyšel.

32 Michelle Michelle | Web | 23. března 2015 v 11:31 | Reagovat

Eidam je fajn. Je to jistota.
A ten smažák? A nemáš snad pravdu? :D
Ovšem, lasagne místo vývaru by mi rozhodně nevadily.

33 untrue - ellie's untrue - ellie's | Web | 24. března 2015 v 10:52 | Reagovat

udělala jsi mi chuť k jídlu ;)

34 Porcelánová panna Porcelánová panna | E-mail | Web | 24. března 2015 v 12:07 | Reagovat

Ach, co já bych dala za to kdyby mi chlap vařil. Ten můj se chlubí jak vařit umí ale raději mě tahá do restaurace. Když mám protesty, tak je odpověď vždy ,,Jáá? Tak mi něco uvař ty.'' a že jsem u něj doma a on je hostitel je nepodstatné.
Ale s italskou kuchyní bych ho poslala do háje. Je pravda že miluje lasagně a touží po tom aby je má ruka ukuchtila ale jasně jsem se vyjádřila, že jídlo které nejím a nechutná mi nevařím :)) Jinak se nedivím že ohrnuješ nos nad syrovým vajíčkem a chutí bazalky. Ta je fakt odporná. Tak mě napadlo řešení-vařit si každý sám :P

35 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 1. dubna 2015 v 19:45 | Reagovat

Italskou kuchyni mám docela ráda... docela :D Jsem spíše na asii, takže ani já bych zrovna nezapadala do italského vzorce :D

36 vencisak vencisak | Web | 3. dubna 2015 v 12:27 | Reagovat

[30]: Jsem příznivcem všeho dobrého. Něčeho s oblibou, něčeho se zapřením. :D

37 TlusŤjoch TlusŤjoch | E-mail | Web | 3. dubna 2015 v 22:22 | Reagovat

[30]:
Nejhorší pomyšlení vegetariána:
"že bude pohřben do  m a s o v é h o  hrobu."

38 Hëllena Hëllena | Web | 4. dubna 2015 v 19:11 | Reagovat

To já mám doma českého Honzu, i když studuje na německém gymnáziu. Špagety mi sice jednou dělal, ale jeho jídla jsou prostě vždycky taková, že češství z nich přímo dýchá :D

39 Leri Goodness Leri Goodness | Web | 5. dubna 2015 v 19:31 | Reagovat

Dobrý večer přeji, moc díky za tvůj komentář u mé kresby, velice si toho vážím. Na této definitivě jsem začala pracovat od listopadu 2014 do začátku března 2015.
Mimochodem Veselé Velikonoce! :))

40 Van Vendy Van Vendy | Web | 5. května 2015 v 17:56 | Reagovat

Mě překvapuje, že smažák (tedy obalený a smažený sýr) je pro někoho překvapením, myslela jsem, že tahle nezdravá dobrotka je už profláklá jak tunel Blanka!
Někde jsem četla, že sypká rýže na rizoto je prasárna. Že musí být lepivá. Já naopak sypkou rýži miluju a z lepivé se mi dělá blivno. Takže, rizoto se sypkou. Špagety poslední dobou lámu na půlky, když nemám dost velký hrnec. Česnek je výborná pochutina a dodá šmrnc lecjakému jídéku (až na dorty, zákusky a krupičné kaše). Kečup sice občas užívám, ale nechutná mi (ale třeba když dělám sekanou ke špagetám, tak na provaření coby omáčku - jinak bych také raději rajčatový protlak, je přece jen z rajčat).
Stejně ale, můžeš být ráda, že máš doma chlapa, který rád vaří. Není to zas až tak obvyklé!
A sem tam si střihni nějakou nezdravou dobrotu...

41 Van Vendy Van Vendy | Web | 5. května 2015 v 17:58 | Reagovat

P.S. asi jsem špatně pochopila ten smažák. Překvapení bylo zřejmě z plátkového sýra. :-)

42 Coneja^^ Coneja^^ | Web | 6. května 2015 v 16:59 | Reagovat

Já tedy tady úplně slintám za monitorem :D ... asi je dieta v háji :D

43 Willy Willy | E-mail | Web | 10. května 2015 v 0:15 | Reagovat

Ach to jídlo. To je zkáza lidstva.

44 Egoped Egoped | E-mail | Web | 13. května 2015 v 16:14 | Reagovat

A nic...

45 bludickka bludickka | E-mail | Web | 13. května 2015 v 20:52 | Reagovat

Kdepak jsou asi nějaké další články..? Příliš dlouhá pauza, zdá se mi :)

46 piuPIU piuPIU | Web | 22. května 2015 v 1:18 | Reagovat

Můj milej má italofilní celou rodinu, takže nejen že jsem tam vystavená italskýmu jídlu, ale hlavně výslovnosti jeho názvů. Přítelova maminka totiž za výrazy jako "áglio" "gnoči" nebo "laté" (prej je to "láte") člověka probodává pohledem typu "ty s námi u jednoho stolu jíst nebudeš!" :D

Ale jinak mám italskou kuchyni moc ráda. Přiznám se, že kečup a eidam třicítka mají u nás v ledničce pořád svoje místo, ale už mají za sousedy pravej parmazán a zelený pesto. A bazalku miluju a máme ji doma v květináči :)

47 Pelinka Pelinka | 15. června 2015 v 11:47 | Reagovat

Ahoj, mám tip na originální a vtipné dárečky pro děti:

http://www.eshopsdarky.cz/5820-darky-pro-deti/

48 Jana Jana | 18. června 2015 v 14:48 | Reagovat

Dřezy do domácnosti se spodní montáží:

http://www.lacne-drezy.sk/drezy-so-spodnou-montazou/

49 Mula Mula | 28. července 2015 v 12:10 | Reagovat

Krby dokonalé na vaši zahradu:

http://www.zahradnikrbyveris.cz/krby/krby

50 Kosma Kosma | Web | 31. července 2015 v 20:53 | Reagovat

Já mám ráda rychle uvařeno, takže italskou taky miluju, nicméně taky lámu špagety a nedám dopustit na třicítku eidam! Vadí mi syrový vajíčka a na odpornou chuť oliváče už jsem si zvykla :-) Zato přes rýži jsem pedant! A bazalka mně vždycky hned pošla! :-)
Skvělý a ze života!

51 Jana Jana | E-mail | Web | 1. května 2016 v 22:03 | Reagovat

Italské recepty mám ráda, italskou domácnost už ne. Nejlepší je pro mě plně automatizovaná domácnost, která se dá ovládat telefonem. Více o této technologii se dozvíte na webu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama