Jak naučit člověka s ADHD vařit ?

20. února 2014 v 22:59 | Bloud. Well Bloud. |  Co mi hrb nebere
Ahoj,
jsem Bloud a mám konflikt s vanilkovým pudinkem. "S pudinkem?", ptáte se patrně s pozdviženým obočím. Ten přeci umí uvařit i školkové dítě. Možná. Já, Bloud, to neumím. Kdykoliv se o to pokusím, ztenčím domácí zásobu hrnců o jeden kus. Mohli by vám o tom poreferovat všechny moje současné i minulé osoby spolužijící. Bývá to pro ně náročné. Možná více než pro mě. Prý za to může moje ADHD, říká Egoped. Jestli má pravdu, tak je to dobrý, protože se s tím dá pracovat. Říkali nám to ve škole. Egopedovi, mým dalším bližním a možná ani vám, to asi neříkali, a tak vám musím poskytnout pár rad na téma ADHD friendly osoba a vaření. Čtěte pozorně:



1. Přečtěte si recept. Pokud obsahuje fráze jako "zatímco se bude dělat x, udělejte y a zkontrolujte z", zahoďte ho a najděte jiný. Jednoduchý.

2. Recept rozkrokujte. Žádné dlouhé věty, žádné odstavce delší než dva řádky.

3. Připravte v kuchyni vhodné pracovní podmínky. Je-li v místnosti okno, stáhněte žaluzie. Odstraňte všechny rušivé elementy - telefon, notebook, noviny, mravence, rádio, přehnaně zajímavé etikety. Zamkněte dveře.

4. Připněte dotyčnému k nohám kouli s řetězem, s dosahem sporák-lednice-dřez-pracovní plocha. Ne nadarmo na mě paní Bloudová a Egoped zpoza obláčků připáleného dýmu křičívají: "Musíš u toho stát!"

6. Nechte ho vařit. Krok za krokem. Pečlivě kontrolujte, zda nepřeskakuje nebo se nesnaží dělat 2 a více věcí naráz a nebo nezačal vařit o pokrm navíc. I v krizových situacích zachovejte klid.

7.Když se vám zdá, že se dotyčný ztrácí, blikněte žárovkou.

8. Nechte ho uklidit pomůcky. Všechny. Ano, musí.

9. a, Povedlo se? Dejte mu pamlsek. Trubičku s pařížským krémem třeba. Nebo kachní prsíčko. Nebo domácí houskový namočený do nedomácí svíčkové....
b, Nepovedlo se? I snaha se cení (Né, že ne! Egopede!). Buďte něžní.


Teď už víte jak na mě. Máte na to kouli? Ozvěte se na web.load@seznam.cz a domluvíme se na soukromé lekci.
 


Komentáře

1 Guizmo Guizmo | 20. února 2014 v 23:07 | Reagovat

Můj problém s pudingem byl čtecí...
Protože když si místo půl litru, přečtu jeden až dva litry, a co rendlíčku leju poctivě dva litry mlíka, aby mi vzniklo vanilkový mlíko, který bytostně nesnáším... =(

2 L. L. | Web | 20. února 2014 v 23:25 | Reagovat

Dávat pozor, jak dávat pozor, ale když je člověk neschopný třeba jako já...
Nedávno jsem dělala knedlíky ze sáčku... Zapomněla jsem na ně, přece na ně nebudu koukat deset minut... A když jsem k ni přišla, vypadalo to, jako by jim "přijela teta Irma"... Tak rudou vodu jsem ještě nikdy neviděla o.O :)
Pěkný den

Ale pudink umím :)) (to je tak jediné)

3 Taychi Taychi | E-mail | Web | 20. února 2014 v 23:48 | Reagovat

Když jsem naposledy dělala pudink, vzniklo pistáciové mléko. Aspoň však bylo na každého člena klanu.

4 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 21. února 2014 v 8:51 | Reagovat

Takhle jeden programátor umřel ve vaně při aplikaci šampónové kúry, neboť na konci návodu stálo:
"V případě potřeby postup zopakujte."

5 bludickka bludickka | E-mail | Web | 21. února 2014 v 15:50 | Reagovat

Já jsem taky někde psala o svém problému s pudinkem. Na problém s vánočkou radši vzpomínat ani nebudu. Jenže já bych potřebovala vyloženě recept pro debily :D Já totiž řeším naprosto každej krok. Dejte lžíci (myslí plochou, vrchovatou?), polovinu sáčku (hergot, je to polovina, není to polovina). Míchejte (jako občas míchejte, nebo pořád míchejte?) Mám při lití míchat nebo pak? Na jakej stupeň mám mít sporák? Atakdále, nekonečno otázek a vaření je pro mě jedno velké drama. Jestli máš jakýkoliv bezmasý recept pro neschopné amatéry tak sem s ním!

6 Magdaléna Magdaléna | Web | 21. února 2014 v 17:46 | Reagovat

:) Zahodila bych všechny recepty na pudink a šla hledat návod na želé :)

7 Janinka Janinka | Web | 23. února 2014 v 18:55 | Reagovat

Pokud je problém v připalování, doporučuji metličku. Od doby, kdy jí používám, je u nás puding jedlý. Pokud je problém se všemi body vaření, doporučuji přejít na puding bez vaření :).

8 mengano mengano | E-mail | Web | 25. února 2014 v 6:35 | Reagovat

Pudink zvládám bez problémů. (To víš, několik desítek let praxe muselo zákonitě přinést ovoce.) Ale jednou jsem se zasnila při vaření brambor a povedlo se mi je připálit do deseticentimetrové zuhelnatělé vrstvy. Pikantnost situace zvyšoval fakt, že jsem použila fungl nový krásný nerezový hrnec, který jsem prostě nemohla vyhodit. Vydolovat brambové přípečky byl téměř nadlidský výkon a měla jsem postaráno o zábavu na několik dnů.
Takže neklesej na mysli, vždycky může být ještě o trochu hůř:)

9 Akiyama Kara Akiyama Kara | Web | 27. února 2014 v 17:42 | Reagovat

Tak to já to mám jednoduché - pudink nejím. :D Ale jediné, co jsem schopná "uvařit" je čaj a suši, takže žádná sláva. :D

10 Miloš Miloš | Web | 27. února 2014 v 21:19 | Reagovat

[8]: Ještěže se nedá připálit čaj. To je jediné, co zvládám.

11 TetkaBětka TetkaBětka | E-mail | 5. března 2014 v 2:10 | Reagovat

[5]: existuje jediná kniha o vaření s odpovědí na spousty tvých otázek myslím že se jmenuje Začínající kuchařky :-)

12 ginjeet ginjeet | Web | 20. června 2015 v 10:18 | Reagovat

nebankovni pujcka pro slovaky brno [:tired:]

13 Gartouzek Gartouzek | E-mail | Web | 8. srpna 2015 v 9:24 | Reagovat

Omyl, i čaj se dá připálit. I to zvládám. :-)[10]:

14 chounet chounet | Web | 17. srpna 2015 v 15:32 | Reagovat

Realtek windows 7 64bit http://24hra.downloadcenter.cz/realtek-windows-7-64bit.html Call of duty ghosts cd key :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama