I-racionální strava

13. března 2013 v 12:00 | Bloud. Well Bloud. |  Co mi hrb nebere
Jak už mnozí víte, ocitla jsem se škodolibým řízením osudu v Cerealitě. Co ale asi nikdo nevíte, je to, že si zasloužím pochvalu. Za necelé dva měsíce co pracuju s biožrouty:

  • správně rozliším jídla, která patří do "zelené kuchyně" a která patří do Bloudovy kuchyně
  • už nemám úsměv do podkovy, když zaslechnu zdravě znějící slova
  • kolegyním popřeju dobrou chuť, i když jedí zrní - a myslím to upřímně
  • umím potlačit své skryté touhy. Jeden příklad za všechny: Klienti si přáli vyzkoušet přípravu bramborové salátu (o tom, že se bude jednat o salát bez majonézy, cibule a gothaje raději pomlčím, protože to ve mně vzbuzuje chmurné nálady). Nejenže jsem nevykřikla: "Jupí, to si k němu musíme udělat řízek!" Ale když můj potravinový spiklenec z řad klientů, který se nemusí tolik cenzurovat, vyhrkl to samé jen v bleděmodrém, pronesla jsem: "Mastný řízek a těžký bramborový salát? To by nám asi bylo špatně. Co zkusit plátek na přírodno?"

Takhle divně se chovám samozřejmě jen na pracovišti, neb mě za to platí. Já zase platím mekáči a hladovému okénku na Budějovické za to, že mě vrací do běžného stravovacího režimu. Občas jim ale asi zaplatím málo a to se mi pak dějou divné věci.



Jako třeba včera. Čekala jsem na Masaryčce na vlak a byla mi tuze velká zima. I hledala jsem alespoň trochu zateplený prostor a oko mé modravé spočinulo na BioPointu. Asociace šly (ne zcela správným) směrem biopoint-biopaliva-teplo a tak jsem se včas nezastavila a ocitla se mezi regály, ve kterých byl:

  • hamburger (z tofu)
  • Cola (v biokvalitě)
  • segedinský guláš (ze seitanu)
  • řízky (z tempehu)
  • salám (bez masa)
  • dršťková polévka (z hlívy)

Na první pohled, při kterém jsem si přečetla jen bloud friendly část názvu, jsem si přišla jako doma. Na druhý pohled, při kterém už jsem vnímala reálné složení, jsem se ocitla ve světě, kde neví, že ham ve slově hamburger neznamená chramst; že Bio CoLA je stejná absurdita jako Bloud vegetarián; že segedinský guláš pan Székely vařil zásadně z vepřového a že při přípravě řízku se nejde obejít bez toho, abychom obalili MASO, které je shodou okolností i složkou, která definuje salám. A že název dršťková polévka nevznikl podle obličejů, které lidi typu Bloud hází na hlívu? To je snad jasné každému, kdo má racio v kapse a ne na talíři.





 


Komentáře

1 Ann Taylor Ann Taylor | Web | 13. března 2013 v 12:16 | Reagovat

Takže tofuburger, olhaná cola, skorosegedinská směs v omáčce, tempehízky, salám alejkum a hlívová kaše? No nechme jim to, já bych to nejedla. Už se nemůžu dočkat, až dneska dorazím domů a dám si steak :D

2 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 13. března 2013 v 12:40 | Reagovat

Mmmm, tak nějak jsem dostala chuť na návštěvu strejdy Donalda.D

3 Teeda Teeda | Web | 13. března 2013 v 13:01 | Reagovat

Hladový vokno je věc k nezaplacení. Tam totiž nemají bio nic. :D

4 Arvari Arvari | E-mail | Web | 13. března 2013 v 13:28 | Reagovat

Ehm, jo, tak tohle už je kapku přehnaný zdravý stravování i na můj vkus. =D A díky, mám teď chuť na salát a řízek. Salát samozřejmě jedině s gothajem, cibulí a majonézou... =D

5 Miloš Miloš | Web | 13. března 2013 v 13:57 | Reagovat

V tom výčtu už chybí jen sojové "maso".
To tvoje zaměstnání musí být asi trochu náročné na psychiku. ;)

6 Egoped Egoped | E-mail | Web | 13. března 2013 v 15:50 | Reagovat

Tak vidíš, že máš modrooko!

Mohla by sis založit novou gastrorubriku soudě podle posledních příspěvků :)

to jsem tu jediný, komu připadá gothaj v bramborovém salátu tak trochu nepatřičný?

7 Taychi Taychi | E-mail | Web | 13. března 2013 v 16:43 | Reagovat

A co iracionální čísla?

8 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 13. března 2013 v 20:22 | Reagovat

[5]: Jakože ti už přijdu psychicky narušená? :) To brzy!:)

[6]:  Modrooko jsem připustila jen proto, že jsem v jakési příručce četla, že se mužům má dopřát pocit, že souhlasíme s jejich názorem! Jinak si samozřejmě myslím své!:)
A gastrorubrika je výsledkem mé dlouhodobé frustrace!

9 Tlustjoch Tlustjoch | Web | 13. března 2013 v 22:03 | Reagovat

No, ona ani ta coca-cola není co bývala. Původně v ní byl opravdu extrakt z koky.
Znám lidi, co by hlívu s chutí nahradili lysohlávkami.

[6]: uzenina v bramborovém salátu vede k tomu, že je z něho vlašák. Tat to alespoň říkla Vence Dg, když chvíli pracoval v přípravně.

10 mengano mengano | E-mail | Web | 13. března 2013 v 22:17 | Reagovat

[6]: Nejsi. Do brsalátu salám nepatří.
Výčet biozdravých delikates mi nahnal hrůzu.

11 Eruvië Eruvië | Web | 14. března 2013 v 7:15 | Reagovat

No takový fuj věci :-/ Ale k tomu bramborovému salátu... mám od kamarádky recept na bavorský bramborový salát, který je dobrý a myslím, že by vyhovoval podmínkám, ačkoliv netuším, jestli by lžička hořčice byla ok, ale je tam okurka, brambory, vinný ocet, cibule a olivový olej :-) +- něco dalšího :-) Můžu dát na blog :-)

12 vencisak vencisak | Web | 14. března 2013 v 10:58 | Reagovat

Bloude připomínáš mi mě samotného před pár lety. Resp. až do chvíle, než jsem našel svou drahou polovičku, která je vegetarián. :D

Seitan je skvělá hmota, která mi jako jediná navozuje pocit, že jím ve vegetariánské jídelně maso.

Hlíva je boží, tu bych nezatracoval.

Slovo bio v cole mě odpuzuje, stačilo by napsat přírodní, pač přírodní cola je fakt zážitek i za ty prachy.

A teda gothaj je hnus, to bych v salátu fakt nechtěl. Na salámy jsem ras! :D

13 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 14. března 2013 v 19:16 | Reagovat

[9]: Já zas rozpoznávám vlašák od br salátu podle přítomnosti hrášku (vlašák ano, br salát ani náhodou :)

[11]: Řídím se heslem "nikdy nevěř nikomu, kdo používá olivový olej" :) Ale recept nahoď, ráda se inspiruju a přinejhorším si zahraju na Babicu a olivový olej nahradím :)

14 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 14. března 2013 v 19:30 | Reagovat

[12]: Já jsem byla před a během vztahu s vegetariánem mnohem umírněnější...ale pak se to nějak nekontrolovaně rozjelo :)

Chuť až na hlívu nedovedu posoudit, jen prostě nechápu, proč pro názvy chodí do ne tak zdravé a masové kuchyně :)

15 Vendy Vendy | Web | 18. března 2013 v 23:42 | Reagovat

Brala bych tu dršťkovou polévku z hlívy. Dršťky totiž opravdu nemusím, ale hlíva mi chutná. Salám bez salámu bych ani nekoupila, natož abych ho konzumovala... Sojové masi si udělám jednou za rok, mohla bych přidat na frekvenci. Bio kolu bych nemusela... raději minerálku.
Stran bramborového salátu... každý ho dělá jinak, ale salám se tam opravdu nedává. To už není bramborový salát, ale ruský salát, jestli se nepletu...
A nemusí se tam dávat ani majonéza, někdo dává jogurt, někdo majolku, někdo míchá jogurt a majonézu dohromady, my přidáváme do této směsi ještě plnotučnou hořčici. Ale stačí promíchat s olejem, když přijde na věc...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama