Cerealita

7. února 2013 v 10:39 | Bloud. Well Bloud.
Z říše domácích houskových knedlíků, vymazlených omáček, okatých vývarů a rajcovních flákot masa mě nové zaměstnání přeneslo do racio-bio-fujtajbl-dimenze. Létají tam kolem mne identifikovatelná (soja, kus kus) i neidentifikovatelná (bulgur? cizrna? špalda? šmakoun?) sprostá slova, talíře s minimalistickýma porcema a áchání (ze strany kolegyň) nad jídelníčkem v nedaleké jídelně, kam chodí lidé oblečení v barvě zeleniny.


Ač je u mě ženská funkce sdílení zpravidla vypnutá, nad dobrým jídlem se mi vždy rozbliká zelená kontrolka. Reakce spolusedícího okolí na oběd ve složení řízek s řízkem, guláš s knedlíkem a nebo chleba s klobáskou ji ale promptně zhasnou.

Jediným mým spojencem, který nezná 100plus1 druh cereálií a nepodivuje se nad přítomností konzervy zlatého dědictví nebo dvaceti deka uheráku v ledničce je jeden z klientů. Při ranních komunikačních rozcvičkách, kdy si vyprávíme o tom, co se dělo předešlý den začíná zpravidla slovy "K večeři jsem měl..." a končí slovy: "Dnes se těším na oběd." A když mu odpovídám na otázku: "Co jsi měla včera k jídlu?", reaguje orgasmickým "Aaach, děláš mi chutě!"

K obědu ve školní jídelně přistupuje takřka obřadně. Po té, co se zaraduje nad vyvěšeným jídelníčkem na druhý den, zkomplimentuje všechny vydavače jídla a následným "ještě, ještě, ještě" si vyjedná nadprůměrnou porci. Po té celé jídlo zakryje rovnoměrnou vrstvou kečupu (rajčatové orgie neprovozoval zatím jen nad palačinkama) a s očima rozsvícenýma jak vánoční stromeček do sebe všechno nahází. Včetně zákusku 1 i zákusku 2. S takovým člověkem je pro Blouda radost jíst.

Tedy do té doby, než se dotyčný (po intervenci lékaře a opatrovníka) rozhodne zhubnout, Bloud je jmenována do funkce hlídače zdravé výživy a má za úkol ho motivovat k tomu, aby si dával knedle jen jednou do měsíce, kečupu po málu a porce přiměřené (čti malé) a zdravé.

Tož nevím, pro koho z nás dvou to bude větší trápení.
 


Komentáře

1 Gabriel Decay Gabriel Decay | Web | 7. února 2013 v 11:03 | Reagovat

By si rozuměl s mojí babičkou. ta se mi snaží udělat pizzu z celozrnné mouky. Fůůůj

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 7. února 2013 v 11:09 | Reagovat

Cizrna je římský hrách.

3 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 7. února 2013 v 11:28 | Reagovat

Kus kus neviem z coho je, ale da sa velmi rychlo pripravit ku...ku gulasu! Citaj "Kuss, Kuss" alebo "kiss, kiss" a hned mas lepsiu naladu.

4 pukina pukina | E-mail | Web | 7. února 2013 v 11:53 | Reagovat

Velmi dobrý, zábavný článek k obědu:)

5 Arvari Arvari | E-mail | Web | 7. února 2013 v 11:56 | Reagovat

Nějak tu usilovnou averzi vůči zdravejm jídlům nechápu. Jasně, ráda si dám třeba i svíčkovou, ale zároveň musím říct, že jsem v životě nejedla lepší těstoviny než celozrnný špaldový...

6 blažena blažena | Web | 7. února 2013 v 11:58 | Reagovat

Já u čtení dostala nááááramnou chuť na ten uherák. :D

7 christiiinka christiiinka | Web | 7. února 2013 v 12:00 | Reagovat

Já taky dostala chuť na pořádný kus salámu :D. Jak to Bloude děláš?

8 Aailyyn Aailyyn | Web | 7. února 2013 v 12:44 | Reagovat

[5]: My jsme naučení, že kuchyně musí být poctivá, porce mega, ale zároveň tušíme, že se nehýbeme a měli bychom si tyhle lahůdky odepřít a jíst zdravě. A pro mnoho lidí se to nese v polaritě. To, co nesmím, to je dobrý a to co smím, to je to zdravý a tudíž nedobrý. :-) Jako cokoli se to jenom musí umět správně připravit, pak se dá sníst ledasco. :-)

9 Taychi Taychi | E-mail | Web | 7. února 2013 v 15:44 | Reagovat

To já mám občas možnost jíst s lidma, co jedí fakt zdravě a chutná mi to mnohem více než to, co vaří máma u nás. :-D

10 Pižlík Pižlík | 7. února 2013 v 16:28 | Reagovat

Když chci, abyc mi něco chutnalo, tak si to budu říkat tak dlouho, až mi to skutečně chutnat bude. Ono to tak funguje. Takto jsem se naučila jíst hořkou čokoládu a samé zdravé potraviny.:)

11 Miloš Miloš | Web | 7. února 2013 v 20:23 | Reagovat

Ty by sis asi opravdu měla zajet do Maďarska. Na večeři v jedné restauraci byla na jídelním lístku položka, která byla charakterizována jako "jídlo pro lidi hladové jako vlk". Přesně ten pocit jsem zrovna měl, a tak jsem ho objednal. Skládalo se z vepřového řízku, dalšího řízku, kde uvnitř byla husí játra, a konečně přírodního řízku. Každá tato část by stačila jako samostatné jídlo. K tomu bylo volské oko, hranolky a různorodá zelenina.
Tam asi cereálie vůbec neznají. :)

12 Teeda Teeda | Web | 7. února 2013 v 20:26 | Reagovat

Jídlo je největší slast. Odpírat si ho, mi přijde nelidské. Respektuji zravé chutě ostatních, ale takovej srnčí gulášek s nadýchaným knedlíčkem a pár kroužky cibule.. říkám vám.. jednoho dne vegetariány obrátím na svou masitou víru.. :D

13 mengano mengano | E-mail | Web | 7. února 2013 v 20:41 | Reagovat

Asi budu za barbara, ale fakt si nepotrpím na naklíčené zrní a extra zdravý otrubový chleba:)

14 Egoped Egoped | E-mail | Web | 7. února 2013 v 22:07 | Reagovat

[11]: To je to nejsexyovější, co jsem dneska četl. Slint!

15 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 7. února 2013 v 23:58 | Reagovat

[5]: Když mně to prostě nechutná a nevoní a nevypadá....proto ta averze :)

[11]: Měl by ses ve svých cestopisech zaměřit víc na gastrozážitky!:)

[12]: Dobře jim tak!:) A slint.

[7]:  To je chyba, musím se teď naučit probouzet opačné chutě :)

16 Mirielka Mirielka | Web | 8. února 2013 v 14:53 | Reagovat

Já ti Bloude naprosto rozumím. Taky si radši dám nějaký pořádný kus masa než naklíčený klíček. Občas mě sice přepadne touha po něčem zdravějším, ale není to příliš často. Maso je maso :-)

Jinak z toho co popisuješ - chudák klient a chudák ty, nevím, kdo z vás je na tom hůř, jestli klient, protože si to musí odepřít, nebo ty, protože s tvoji vrozenou chutí k jídlu musí být pro tebe moc těžké nedovolit mu, aby ty svoje chutě mohl uspokojit... Držím palce oběma, ať to spolu ve zdraví přežijete :-)

17 Vendy Vendy | Web | 9. února 2013 v 13:55 | Reagovat

[12]: Ač jsem zrovna dojedla, svým popisem srnčího meníčka jsi mi dodala znovu chuť... :-)
I když, jsem vážně naprásknutá, takže ne.
A k samotnému závěru samotného článku - achich. Tohle vypadá na trápení. Co zkusit přejít na dělenou stravu? I když i tohle má své nevýhody, hlavně pro toho, kdo je zvyklý na klasické přílohy.
A co nechat jídlo normálně a jen k večeři si dělat zeleninové či ovocné saláty?

18 bludickka bludickka | Web | 10. února 2013 v 16:55 | Reagovat

Kuskus znám a jeden čas sem si ho docela oblíbila. Ale asi už se přejedl. Cizrnu jsem taky jedla , ale to mě příliš nezaujalo. A ty ostatní věci asi neznám :)

19 Cirrat Cirrat | E-mail | Web | 11. února 2013 v 13:42 | Reagovat

Naštěstí mezi obilovinami 100+1 a óbrporcí s kečupem je veliké rozpětí. A dohlíží se tak, že když má třeba půlku kachny, tak mu z té půlky půlku sežereš, a podobně. Rozumný člověk jí všechno, ale v menších množstvích, takže co ti přijde, že má navrch, ze svého dohližitelského mandátu prostě seber a sežer ;-)

20 Eruvië Eruvië | Web | 21. února 2013 v 13:38 | Reagovat

Navrhnu mu vzít třetího do partnerství :D Nicméně o víkendu bude kuře na polentě (něco jako kukuřičná kaše, asi), tak jsem zvědavá, strašně zvědavá. Zpravidla se cereáliím a dalším fuj věcem vyhýbám, ale nakoupila jsem si na celý týden "knuspi" chlebíčky, protože díky příušnicím jsem zhubla pár kilo (byl problém otevřít pusu a kousat nešlo vůbec), tak bych si to ráda udržela. A ještě poznatek: kus kus nezaujal, ale sóju mám moc ráda, jenže doma bych s ní nezabodovala, takže ji nedělám :-) A včera byla pizza, předevčírem špagety se smetanovou omáčkou a slaninou, dneska bude hovězí na brusinkách... Já vím, jsem hnusně provokativní :-D

21 GVKB GVKB | E-mail | Web | 22. února 2013 v 14:12 | Reagovat

Velbloud vodulý tulák bloudil když ujel mu vlak a bláhovej měl velbloudí sen, že s batohem projede každičkou zem.
Hmm to bylo by fajn, hmm to bylo by fajn hmm, to bylo by fajn hmmm to bylo by fajn.
Tuk si do hrbu sbalí a už si to světem valí šlapajíc za nosem, plní si sen velbloudí a propřípad, že zabloudí
4x na zádech ma batohy dva tukový zavazadla.
Na zádech ma batohy dva tukový zavazadla pro případ že zabloudí má ty hrby velbloudí.

22 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 22. února 2013 v 14:33 | Reagovat

Editace:
Nejnovější informace: Ve všem je konina!

23 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 22. února 2013 v 18:21 | Reagovat

Tak diety jdou úplně mimo mě, já bych hlídače u diety rozhodně nedokázala dělat :D
Prostě jím, když mám hlad a na co mám chuť... To je u mě nejlepší dieta :D

24 Idealist. Idealist. | Web | 23. února 2013 v 21:43 | Reagovat

:DDD Určitě pro tebe, protože dělat hlídače jídelníků je neuhlídatelné xD. A určitě se to v tvé nepřítomnosti bude porušovat, musíš být na pozoru!xD

25 Taychi Taychi | E-mail | Web | 24. února 2013 v 21:54 | Reagovat

[22]: glosuji to mojí mámou:,,hele, uděláš si zítra ty mražený papriky a budeš se modlit, aby v tom nebyl kůň. Nebudu tu jako osel vyvařovat, když to nežereš!" :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama